Att se Svensk TV från Utlandet

Under kategorin “Utlandssvensk” skriver jag om saker som kan vara intressanta eller nyttiga för oss som bor utanför Sverige, eller er som funderar på att flytta utomlands.

En sak som många som flyttat till andra länder, eller bara bor utomlands tillfälligt, saknar, är möjligheten att titta på Svensk TV. Även om man integrerar sig och tar till sig det lands kultur – och TV – som man bor i, kan det ofta vara så att man då och då vill kunna titta på Svenska TV-program också.

Det enda som då är tillgängligt är SVT World, där utbudet är mycket begränsat, en enda kanal, och som dessutom är relativt dyrt. Webb-TV, som SVT Play eller TV4 Play, fungerar i mycket begränsad omfattning, eftersom det mesta av innehållet är blockerat för oss som befinner oss utanför Sverige.

Så vad är lösningen?

– Flytta tillbaka till Sverige!

– Va?

– Ja, alltså, inte flytta rent fysiskt – men “flytta” sin internetanslutning så det ser ut som om den befinner sig i Sverige!  Då fungerar alla Play-tjänster som om man vore i Sverige, utan de begränsningar som annars finns när man befinner sig utanför Sverige.

– Hur gör man då detta?

– Det finns ett flertal olika lösningar, bl.a Svenska Proxyservrar, VPN (Virtuellt Privad Nätverk), eller så kallad “Smart” DNS. (DNS = DomänNamnsServer – de servrar som översätter domännamn, t.ex “google.com” till en IP-adress som datorn kan ansluta till.)

Proxyservrar har nackdelen att de ofta avslöjar för den website man ansluter till att det är just en proxyserver, så det är vanligt att proxyservrar snabbt blir blockerade av de olika Play-tjänsterna, så det slutar fungera.
VPN är den vanligaste lösningen, men de flesta VPN-tjänster är huvudsakligen skapade för att ge användarna “anonymitet”, inte nödvändigtvis för att det ska fungera bra att se TV-program via webben. Det finns olika VPN-tekniker som fungerar olika bra över långa avstånd, och det är sällsynt att VPN-leverantörerna garanterar att reservera tillräcklig bandbredd till alla användare så det räcker för att strömma TV.
“Smart” DNS är minst vanlig, men det som fungerar bäst om man är långt från Sverige, då oavsett vad leverantören i Sverige gör, så fungerar oftast inte VPN bra när trafiken måste gå över mycket långa avstånd med ibland dataförluster på vägen och lång tid för signalerna att gå fram. I de fallen fungerar “Smart” DNS bättre.
“Smart” DNS fungerar också med system som inte har stöd för att ansluta VPN, t.ex Apple-TV och liknande enheter.

En leverantör som erbjuder både VPN speciellt optimerad för att strömma TV, med dedikerad bandbredd till alla användare, och en “Smart” DNS-lösning, är SeSvenskTV.com. För bara €4.99 per månad (eller mindre om man tecknar för längre tid), så får man tillgång både till speciellt optimerad VPN och “SmartDNS“, så man kan välja vilket man vill använda. (Eller kombinera; SeSvenskTV.com tillåter att man kopplar upp alla sina datorer, surfplattor, Smart- eller Apple-TV och liknande i samma hushåll, med samma abonnemang.)
SeSvenskTV.com har också snabb och hjälpsam Kundtjänst, och kan till och med hjälpa till att konfigurera era datorer, via fjärrkontroll, om så krävs.

Jag har själv använt dessa tjänster i 4 år här från Teneriffa, och det har fungerar mycket stabilt. Första året var det lite problem, men de berodde på min mycket dåliga internetuppkoppling. Tyvärr är det ju så att man inte kan komma förbi att man behöver en stabil internetuppkoppling för att kunna se TV via Webben, oavsett vilket system man använder för att komma förbi de geografiska blockeringarna.
För att använda VPN bör man ha en stabil internetuppkoppling på minst 3 Mbit (mätt från Sverige), och om man testar stabiliteten via PingTest.net behöver man ha ett  resultat för “Jitter” på under 5ms, och totalt betyg mist “B”.  (Obs att PingTest använder Java, och kan behöva godkänannde av dig för att köras. Det kommer i så fall upp en fråga i webbläsaren om Java får köras.)
Om man har sämre stabilitet och minst 1,5-2 Mbps i hastighet på sin internetuppkoppling så kan “SmartDNS” ändå fungera bra.  Men har du under 1 Mbps så är det tyvärr svårt att se TV via internet.

 

 

 

 

This entry was posted in Utlandssvensk. Bookmark the permalink.